Kejam, 17 ekor kucing peliharaan pria ini mati diracun

Posted on

Brilio.net – Sungguh menyedihkan apabila ada orang yang tega menyakiti bahkan sampai membunuh hewan peliharaan seperti kucing. Namun rupanya kejadian tersebut benar-benar terjadi belum lama ini di Negeri Jiran, Malaysia.

Seorang pecinta kucing, Muhammad Nor Fiqry Zahari (38) menceritakan pengalaman pahit yang ia alami. Pria yang dikenal dengan nama Babah Conan ini telah kehilangan 17 ekor kucing miliknya akibat diracun oleh seseorang yang diduga tidak menyukai kucing. Menurut laman siakapkeli yang dikutip brilio.net, Selasa (10/4), dari Persatuan Haiwan Malaysia, kucing peliharaannya mati diracun selepas mengerumuni sisa kepala ayam di halaman rumahnya di Lorong Seri Mahkota, Kuantan Pahang, Malaysia.

Diakui Babah Conan, ketika kejadian, ia sedang tidak ada di rumah dan semua pintu serta pagar terkunci manakala kira-kira ada 60 ekor kucing berada di dalam rumah. Setiba di rumah, ia melihat kira-kira sembilan ekor kucing sedang mengerumini sesuatu.

BACA Juga :   Kocak Abis, Pasangan ini Bikin Surat Perjanjian Pacaran Pakai Materai 6 Ribu. Kalau Putus, Masuk Bui?

“Apabila saya lihat, ada kepala ayam tetapi saya tidak pernah bagi makan kucing kepala ayam. Saya ambil kepala ayam itu dan lihat ada cecair seperti bahan kimia. Kucing saya tidak makan kepala ayam, mungkin mereka menjilat cecair daripada kepala ayam berkenaan sehingga menyebabkan keracunan dan mati,” katanya ketika ditemui oleh media lokal di rumahnya.

Babah Conan mengatakan, ia kemudian bergegas membuang kepala ayam sebelum memberi kucingnya minum air kelapa dan membasuh mulut hewan peliharaan kesayangannya.